Sunbury Home architect designed


Sunbury Home

Gallery

Sunbury Home

A sustainable home designed to accommodate several generations of the one family under the one roof.

A Brief Description

Ecological design is “any form of design that minimizes environmentally destructive impacts by integrating itself with living processes” as defined by American architects Sim Van der Ryn and Stuart Cowan.

The Sunbury home is a contemporary expansive house designed using the basis of ecological architecture and sustainable design, accommodating three generations in different wings of the home.

Detailed Feature Description

The family loved the look of stone buildings and wanted a sustainable comfortable home that over looked the parklands to the south.  To manage costs and to design a home that would be comfortable in summer and winter, a compromise was struck.

Castlemaine sand stone was used for the front feature wall and pillars and the main house constructed from highly insulated walls and high performance glass.  This gave an appearance of a stone home at the front of the house, and the comfort of a highly insulated home.

The Weather Conditions

With more extreme weather events and the increasing awareness of global warming, people have started to become environmentally conscious about the impact of their actions and the sustainability of the future for their younger generation and loved ones.

Energy Efficiency

BP Architects designed the Sunbury home so several generations could live comfortably in an energy efficient and sustainable building.  Several living areas were designed within the house, with natural extension to outdoor living areas, allowing the occupants peaceful retreats within the home.  The family comes together in the family room, the central focus of the house which has expansive views of surrounding parklands.

Aesthetic

Designed as a contemporary and sustainable home, the Sunbury Home has highly insulated walls and stone cladding.  The home includes a wing for the grandparents, a parents’ wing and bedrooms for the children.  The house sits high on the hillside with parklands below.

The airlock entry provides a secure entry and assists in maintaining comfortable indoor air temperatures.    The high raked ceilings of the family room and glass windows that extend to the ceiling provide an extensive view of the sprawling parklands that surround the Sunbury home.

The Sunbury home has been designed with the principles of sustainable buildings and energy efficient home design.  Three generations of a family is accommodated in close proximity in a comfortable liveable home.

House Size:  387.2sqm

Sustainable Features: